03-01-04

Zo wilt U dat ik mensen dien

ZO WILT U DAT IK MENSEN DIEN
Dit weekend mochten we in onze Eucharistieviering welkom heten aan Peter De Bok. Die man is een diaken voor ons dekenaat, en woont in Evergem.
Diakens kennen we al lang in de katholieke kerk. Sint Laurentius was een diaken.
Zo was het dan natuurlijk interessant om te weten te komen, hoe een huidige diaken zijn taak opvat. En na het evangelie vertelde Peter het ons.
Met het tweede Vaticaans concilie, nu al veertig jaar geleden, werd de diaconie weer in de belangstelling geplaatst. Diaconie staat voor dienen. Dienen in de verkondiging, dienen aan het altaar.
De diaken vertelde ons dat hij gehuwd is, en twee dochters heeft. Voor hij de opleiding van diaken begon, was hij al aktief in zijn parochie. Mensen worden na een opleiding tot diaken gewijd. Na hun wijding kunnen ze hun beroepsleven voortzetten, en daarnaast een taak op zich nemen als bijvoorbeeld de verloofdenwerking. Anderen nemen een andere vorm van pastoraal werk op zich. Peter zelf heeft een taak in Lokeren, bij een instelling voor mentaal gehandicapten.
Er zijn nu in ons bisdom een 70-tal diakens, en 14 mensen zijn in opleiding.
Dit alles en nog meer vertelde Peter ons, aan de hand van de parabel van Bartimeus, de blinde bedelaar, waarbij hij speciaal inzoomde op Bartimeus, die luidkeels om hulp riep. En die als hij het licht zag, Jezus volgde.Verschenen op 5 november 200316:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.