16-06-05

Naamfeest van Sint Antonius,

Sint Antonius van Padua is de patroonheilige van de westelijke parochie van Zelzate. Zijn naamfeest valt op 13 juni. Reden om op zaterdag 11 juni zijn patroonsfeest te vieren.Van meet af aan, valt het de kerkbezoeker op.

Het beeld van Antonius is aan de voet van het altaar geplaatst. Hij staat daar gekleed in een bruine franciscaner pij. Op zijn ene arm draagt hij het kind Jezus, dat op een boek zit. Hij houdt bloemen in zijn andere hand en heeft ook een paternoster bij. Los van diepzinnigheid kennen we Antonius als de heilige die de verloren voorwerpen terugbrengt. Dit gaat terug op een legende. Het boek van Antonius was eens gestolen, maar de dief bracht het terug. Het beeld van de heilige met daarbij het kind Jezus en de verschillende attributen bieden aanleiding om nog voor de aanvang van de dienst tot bezinning te komen.

Bij de opening geeft de pastoor ook wat duiding over de figuur en de boodschap van Antonius van Padua. En hoe zijn leven ook nu voor ons betekenis heeft.

Orgel en koor ondersteunen de mis. De eucharistieviering krijgt nog meer accent omdat verschillende jongeren er aan deel namen. Zij dragen zorg voor het ontferm U onzer, de voorbeden en vormen de kring voor het onze Vader. Ook het slotgebed nemen ze op zich.

Vroeger waren de missen in het Latijn. Zij werden besloten met “Ite missa est”. Dat is de zending. De pastoor tracht dit op het einde van iedere mis in een concrete opdracht te vertalen. Onze zending is vandaag ingegeven door de heilige Antonius.

In de ommegang langs de verschillende kapelletjes die episodes uit het leven van de heilige uitbeelden begeleidt juffrouw Paula ons in gebed naar de diepere betekenis van de afbeeldingen.

Voor degenen die er niet bij waren. Dit zijn de afbeeldingen in de 7 kapelletjes.

Antonius met de armen

Verloren voorwerpen

Antonius geneest iemand met een afgehouwen been

Prediken voor de vissen:

Knielen voor de Heilige Eucharistie

De verschijning van het kindje Jezus

De verheerlijking van de heilige

In de traditie van Antonius van de verloren voorwerpen is het gebruikelijk dat men brood schenkt als dank voor wat terug gevonden is. Dit is het zogenaamd Antoniusbrood.

Dit vormt aanleiding voor een natje en een droogje in de pastorij, om zo de avond in een gezellig samenzijn te besluiten.

P.S. Laat het niet na als je eens tijd hebt, om eens in de Astridlaan rond de kerk te lopen, en de afbeeldingen eens of nog eens te bekijken.


Tekst is verschenen in het parochienieuws van 15 juni 200520:05 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.