28-08-05

Wordt de voormalige pastorij een parochiaal centrum?

In het parocheblad van 10 augustus, verscheen een versie van onderstaande tekstVereniging Parochiale Werken
p.a. Koningin Astridlaan 31
9060 Zelzate

Verslag van de extra vergadering op vrijdag 1 juli 2005, 20 uur
 
Doel van de bijeenkomst is te samen met de parochiale verenigingen het concept van het nieuwe parochiale centrum te bespreken, en tot een meningsvorming te komen.
Situatieschets
De voorzitter schetst de ontwikkelingen uit het verleden. Het voormalig parochiaal centrum is nu over gegaan naar de gemeente en  heeft nu de functie van cultureel centrum. In ruil daarvoor is de voormalige pastorij naar de VZW Parochiale Werken gekomen, naast een flink bedrag.
Het bedrag kan aangewend worden om de pastorij uit te bouwen als een parochiaal centrum.
Er zijn verschillende denkpistes gevolgd. Nu  zijn de architecten ingeschakeld: Eric Lefebure en zijn medewerker Serge Demaene.

Het nieuwe parochiaal centrum
De voormalige pastorij is uitstekend gelegen: recht over de kerk, vlakbij de school. Een uitbouw van deze plaats als parochiaal centrum ligt dan ook voor de hand.
Een verbouwing is gezien de beschikbare financiële middelen niet aangewezen. Bovendien bestaat de kans dat men niet weet waar het eindigt. Een nieuwbouw is meer aangewezen. Hierbij zijn de kosten voorspelbaar.
Serge deelt de bundels uit met de tekeningen.
De architecten hebben een plan uitgewerkt voor een nieuwbouw met op het gelijkvloers het parochiaal centrum en daarboven drie duplex wooneenheden en erachter parkeerplaatsen. Een alternatief is: dezelfde ruimte voor het parochiaal centrum met een rijwoning er naast, en waarbij de drie wooneenheden een eigen tuin krijgen.
Het project past volledig in de wijk, en heeft tevens een zekere uitstraling en openheid voor de parochie.
De verkoop van de wooneenheden kan de financiële middelen opbrengen voor de bouw en de inrichting van het parochiaal centrum.
Het parochiaal centrum omvat een vergaderruimte in het vierkant, een bureauruimte en sanitair en keuken. Het geheel wordt open, doorzichtig en met veel glas uitgewerkt.
De voorwaarden in zake de bouwvergunning zijn al met de betrokken ambtenaar afgestemd.
Volgende bijeenkomst
Op  woensdag 31 augustus  2005 (14  uur), komt de VZW weer samen in de Astridlaan. Ook de leden van de kerkraad en de bestuursleden van de verenigingen die nu de pastorij gebruiken zijn, net als vandaag, opnieuw  uitgenodigd.

14:31 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.