23-12-05

Kerstconcert met het Davidsfonds.

Het Davidsfonds van Zelzate richt gewoonte getrouw een kerstconcert in. Het concert vond dit jaar plaats op zaterdag 17 december in de Kring van Zelzate. Het was het elfde kerstconcert van deze vereniging en de tweede keer dat Pandora² was uitgenodigd.
De zaal zit uitgeladen vol. Het is een trotse voorzitter die de aanwezigen welkom heet en de groep en het repertoire inleidt. Als repertoire is gekozen voor gezangen, ballades uit de 13 de eeuw. Het zijn liederen uit Spanje geschreven door verschillende kunstenaars.
Het ensemble komt dan als een stoet de zaal binnen, en weten onmiddellijk het publiek te imponeren. Drie vrouwen en vijf man nemen plaats op het podium. Een eerste lied wordt gebracht door de soliste Kristien Vercammen. Een andere soliste, de Turkse Melike Tarhan brengt het tweede lied. De solisten worden ondersteund door slagwerk, strijkinstrumenten en fluiten. Na het derde lied brengt Pandora² een instrumentaal stuk op drie driehoekige snaar instrumenten. Het vijfde lied wordt ons speciaal aangebracht. Wat is een kerstconcert  zonder samenzang? Wij als publiek kunnen vanaf de derde strofe rustig meezingen, en zo de solisten ondersteunen.
De liederencyclus bestaat uit meer dan 400 gezangen.  Daarvan horen we deze avond een tiental. Ze zijn gedicht in het Castiliaans. Toch doen deze liederen niet vreemd aan. Maria blijft Maria. En dat rosa een roos is, weten we ook allemaal. In het programmaboekje staat de inhoud van het lied verteld. Zo kunnen we ons in de liederen inleven. Het zijn wonderlijke ballades van wonderlijke gebeurtenissen.
 
We moeten niet vergeten dat het oorspronkelijk kerstverhaal zich in Azië afspeelt. Zeer verrijkend is dan ook de inbreng van de Turkse zangeres, en de Irakese muzikant, die qanun en slagwerk hanteert.
Het instrumentarium is ons uitgelegd na de pauze.
Het ensemble tracht ook de oorspronkelijke middeleeuwse instrumenten te gebruiken. Er bestaan geen constructietekeningen uit die tijd. Muziek instrumenten zijn overgetekend uit schilderijen van Memlinc, en dan  nagebouwd. De instrumentbouwer is lid van het ensemble.
Na het tweede gedeelte moet de groep ons toch nog een aanvulling brengen, wat ze met plezier doen.
We horen ook nog  dat in februari het ensemble dit concert in de Sint-Baafskathedraal zal brengen.
Het was een buitengewoon kerstconcert. De keuze van de oude Spaanse Maria-liederen komt goed over. Het is boeiend. De uitvoering geeft in de mooi aangeklede zaal de stemming waarom we naar zo een concert gaan.
Hier wordt een boodschap over verschillende eeuwen heen, weer levend.Op http://www.davidsfonds.net/gewesten/detail.phtml?id=51 stelt het Davidsfonds van Zelzate zich voor.
Daar staat ook een fotoreportage van deze avond. De foto bij dit berichtje heb ik daaruit geplukt.
Het ensemble Pandora2 heeft haar URL op: http://www.stelito.be/pandora/index.asp
Het artikel is gepubliceerd in het parochieblad van 21 december


19:44 Gepost door G.U.Y. in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.