03-03-06

Het kind Jezus van Praag.

Zelzate, in de Sint Laurenskerk is op de rechtermuur het kind Jezus van Praag ten toon gesteld. Vaak branden er kaarsen voor.

 
Ter gelegenheid van de nacht van de geschiedenis in 2004 heeft Luc Verhelst, bestuurslid van het Davidsfonds,  informatie over de verschillende beelden die zich in de kerk bevinden aan het licht gebracht. Nu met het oog op de reis naar Praag., heb ik zijn tekst nog eens opgezocht, en naar wat andere bronnen van informatie uitgekeken.
 
De oorsprong van het beeld in de kerk is niet bekend. Het is afgeleid van een oorspronkelijk wassen beeld, dat zich in Praag bevindt.
 
Het oorspronkelijk beeld is in was rond een houten kern. Het beeldje is steeds gekleed en zit in een schrijn om het te beschermen.
Het feit dat het uit gewoon bijenwas gemaakt is zou op de diepere betekenis van de menswording wijzen. Het toont de vergankelijkheid aan.
Het origineel is afkomstig uit Spanje, uit Andalusiƫ . Het dateert uit de 16de eeuw. Het verhaal is nogal ingewikkeld. Het zou gaan om een huwelijksgeschenk, dat dan verder doorgeschonken wordt. Door bepaalde politieke gebeurtenissen wordt het beeldje soms vereerd, soms vergeten en soms verguisd.
Terug gevonden door een pater Karmeliet, wordt aan het beeld de wonderlijke redding van het klooster toegeschreven.
Keizerin Maria Theresia schenkt aan het beeldje een kleed, met gouddraad doorweven, maar de keizer-koster Jozef II sluit dan weer de kapel.
De Ongeschoeide Karmelieten hebben later dan, in de 18de eeuw de devotie voor het kind Jezus verder verspreid.
In al de kerken van de Ongeschoeide Karmelieten vind men een kopie van het beeld terug.
 
Het beeldje van Zelzate werd vroeger bij processies in de gemeente rondgedragen.
Het beeldje van Praag staat al sinds 1613 op dezelfde plaats.

Een redactioneel aangepaste versie van deze tekst verscheen in Kerk en Leven van 1 maart 2006.

21:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.