25-06-07

Feest van Sint Antonius

HPIM9254 (Small)13 juni is de naamdag van Sint Antonius van Padua. Dat is dan een reden om in de misviering van 16 juni 2007 extra aandacht aan hem te besteden. Hij is immers de patroon heilige van de parochie van Zelzate West.
Iedereen kent Sint Antonius als de man van de verloren voorwerpen. Zijn betekenis gaat evenwel veel verder.
Bij het binnenkomen op deze zaterdagavond viering kan iedereen het beeld opmerken. Antonius is hier uitgebeeld als jonge man, met een bruine pij aan. Hij is omgord met de rozenkrans en draagt op zijn arm, het kind Jezus, ondersteund door een boek. Er brandt een extra kaars bij hem. En voor zijn beeltenis zijn bloemen geplaatst.
De eucharistie viering zal vandaag ook extra plechtig uitgevoerd worden, met wat meer ceremonie en wierook.
Antonius is geboren in Lissabon, en was een leerling van Sint Fransiscus. Vandaar het bruine habijt.
Je moet nu in de tijd eeuwen terug denken. De westerse samenleving was aan het evolueren van de krijgsheren, die in burchten leven, naar de gemeenten waar de mensen vrij met elkaar omgaan, en niet langer onder de knoet van feodale heren willen leven.
Figuren als Franciscus en Antonius dragen dan ook de boodschap van Christus op een andere manier uit. Hun manier van prediken is voor ons in onze parochie herkenbaar.
En we leven in België. Op het moment dat we buiten wilden gaan om de rondgang van de verschillende kapelletjes te maken, is het toch wel geweldig aan het regenen. Paula komt dan naar voren, en leidt ons met haar woorden langs de verschillende kapelletjes. Met woorden, want we blijven binnen.
Iedereen kent de kapelletjes, maar voor het geval het geheugen het laat afweten. Dit zijn ze:
1. Antonius deelt zijn brood met de armen
2. Antonius en de verloren dingen
3 Antonius de wonderdoener
4 Antonius predikt voor de vissen
5 Antonius en het heilig sacrament
6 Antonius en het kind Jezus
7 De verheerlijking van Antonius
Na de dienst, komen we dan nog samen in de pastorij, om wat na te praten, en ook nog om de jubileumviering van 75 jaar parochie Sint Antonius aan te voelen.


De tekst verschheen in het parochieblad van 20 juni 2007

10:07 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, parochie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.