09-11-07

Sint Hubertus

In het Zelzaats parochieblad van 7 november staat een zeer interessant artikel van Br. Van Hoorde Frans over 200 jaar Broeders van Liefde. Maar ik kan moeilijk met andermans tekst af komen.
Mijn tekst is heeft een mooi hoekje geregen onderaan links op pagina 2:


Fete Saint Hubert op de CatsbergSint Hubertus

Een paar weken geleden ging in Frans Vlaanderen een Sint Hubertus viering door. Duizenden randonneurs en cavaliers trokken vanuit Godewaersvelde naar de Catsberg. Het parochiekerkje kan zo een honderdtal mensen omvatten, en is veel te klein. Geen nood. Via luidsprekers weerklonken de gebeden en de liederen over de weiden op de berghelling, en konden de duizenden bezoekers, wandelaars, ruiters en andere buitenlui de liturgie volgen.

Veel bescheidener doen we het hier in Sint Antonius. Op zaterdag 3 november om half acht in de ochtend zitten er mensen in de donkere kerk. De pastoor komt binnen, en ontsteekt de kaars. Dan begint de gebedsdienst. De mensen hebben brood mee, of broodjes. En natuurlijk zijn er ook mastellen.
Na de gebeden, neemt de pastoor de kwispel en met het wijwater gaat hij doorheen de kerk.

Sint Hubertus is een Belgische heilige. Hij leefde in de 7de eeuw in Luik. Hij is de patroon van de jagers en bij uitbreiding ook van de buitenlui. Hij genas de mensen van hondsdolheid, en bij uitbreiding wordt hij nu ook aangeroepen voor andere ziekten.

Sint Hubertus wordt meestal afgebeeld te samen met een hert, die een kruis in het gewei draagt. Dat grijpt terug op een legende hoe hij in het bos tot bekering kwam, en zijn leven beterde.

18:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.