19-11-07

Davidsfonds en abdijbieren

Op 8 november 2007 richtte het Davidsfonds van Zelzate een avond in over abdijbieren. Mijn impressie verscheen in het parochieblad van 14 november.


DF Zelzate en Jef van den Steen Foto genomen door Marc BrackeTot ons cultureel erfgoed behoort zeker ook het bier. De Zelzaatse afdeling van het Davidsfonds nodigde een ter zake deskundige expert uit, een man die er veel van af weet, en het dan ook nog op een boeiende en onderhoudende manier weet te brengen. Die iemand is Jef van den Steen. Die man heeft verschillende boeken over bier geschreven. Goegel maar even op het wereldwijde web om de titels te kennen.

Hij zou het op die donderdagavond niet over de trappistbieren hebben, hoewel dat ook abdijbieren zijn. Nee zijn conference zou gaan over abdijbieren die niet in de abdij gebrouwen worden: zeg maar de Affligem, de Tongerloo, de Maredsous en zo meer.
Het bestuur had de zaal mooi aangekleed. Er was degustatie voorzien. Op de tafels stond de augustijn klaar en ook wat te knabbelen: abdijkaas en abdijbrood.

De spreker nam ons mee eerst naar Italië in de 5de eeuw, toen Benedictus de eerste abdij stichtte. Hij vertelde over de inzet van de abdijen om de heidenen die we toen waren, tot het christendom te bekeren. Hij vertelde hoe een keizer als Karel De Grote zijn macht gebruikte zodanig dat in de kloosters ook bier mocht gebrouwen worden. Hij vertelde hoe de maatschappij toen in klassen ingedeeld was en dat deze klassen in de abdij terugkwam. De spreker heeft heel wat onderzocht, is in de ruines, in de musea, in de archieven, en is in de nog bestaande abdijen geweest. Wat hij vertelt heeft hij niet van een ander, maar heeft hijzelf gezien. En hij kan het vertellen zodanig dat wij als publiek ook ineens in het verleden in die tijd begonnen leven. En het bleef natuurlijk niet in het ancien regime. Hij nam ons ook mee in de Franse revolutie en het gevolg ervan voor de abdijen, en dus ook voor de abdijbieren.
Hoe die man er in slaagt om aan de hand van een flesje geestrijk nat de geschiedenis opnieuw tot leven te brengen, dat kan ik niet nadoen

Dat was nu eens meer dan een lezing. Die avond was een waar evenement.

Ook wil nog even vermelden dat je de boeken van de bierkenner Jef van den Steen, via een van de bestuursleden van het Davidsfonds kan kopen.

10:38 Gepost door G.U.Y. in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, davidsfonds |  Facebook |

09-11-07

Sint Hubertus

In het Zelzaats parochieblad van 7 november staat een zeer interessant artikel van Br. Van Hoorde Frans over 200 jaar Broeders van Liefde. Maar ik kan moeilijk met andermans tekst af komen.
Mijn tekst is heeft een mooi hoekje geregen onderaan links op pagina 2:


Fete Saint Hubert op de CatsbergSint Hubertus

Een paar weken geleden ging in Frans Vlaanderen een Sint Hubertus viering door. Duizenden randonneurs en cavaliers trokken vanuit Godewaersvelde naar de Catsberg. Het parochiekerkje kan zo een honderdtal mensen omvatten, en is veel te klein. Geen nood. Via luidsprekers weerklonken de gebeden en de liederen over de weiden op de berghelling, en konden de duizenden bezoekers, wandelaars, ruiters en andere buitenlui de liturgie volgen.

Veel bescheidener doen we het hier in Sint Antonius. Op zaterdag 3 november om half acht in de ochtend zitten er mensen in de donkere kerk. De pastoor komt binnen, en ontsteekt de kaars. Dan begint de gebedsdienst. De mensen hebben brood mee, of broodjes. En natuurlijk zijn er ook mastellen.
Na de gebeden, neemt de pastoor de kwispel en met het wijwater gaat hij doorheen de kerk.

Sint Hubertus is een Belgische heilige. Hij leefde in de 7de eeuw in Luik. Hij is de patroon van de jagers en bij uitbreiding ook van de buitenlui. Hij genas de mensen van hondsdolheid, en bij uitbreiding wordt hij nu ook aangeroepen voor andere ziekten.

Sint Hubertus wordt meestal afgebeeld te samen met een hert, die een kruis in het gewei draagt. Dat grijpt terug op een legende hoe hij in het bos tot bekering kwam, en zijn leven beterde.

18:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate |  Facebook |