05-11-08

Een kruisweg in herstel.

In kerken vindt men altijd de kruisweg die de tocht van Jezus naar de Calvarieberg uitbeeldt. De verschillende staties van die tocht nodigen ons uit tot meditatie en gebed. De kruisweg in onze kerk van Zelzate-West is geschilderd op houten panelen. We hebben die kruisweg in bruikleen.

Zelzate uitleg over restauratieLang geleden, onder pastoor Van de Velde hing in de kerk een kruisweg die op canvas geschilderd was. Die kruisweg was ondertussen sterk gehavend. De schilderijen waren op zolder terecht gekomen. De doeken waren vies, vuil, gehavend en gescheurd. De kruisweg is ondertussen niet eens meer volledig.
En nu worden de overblijvende doeken gerestaureerd. Veerle Scheerlinck en Frank Pauwels vertelden ons hoe zo een restauratie verloopt. Dat is een werk van jaren. Een geduldwerk. Vooraf wordt een studie gemaakt van de staat van het schilderij. De doeken moeten gereinigd worden. De bovenste vernislaag wordt verwijderd. De achterkant van het schilderij wordt herdoekt. De gaten worden geplamuurd.

Zoiets herstellen vraagt heel wat vakkennis. De opleiding als restaurateur duurt zo maar even 9 jaar. Die opleiding omvat heel wat theorie, materiaalkennis en technieken.

We weten niet wie ooit onze kruisweg geschilderd is. De werken zijn niet gesigneerd. In de archieven vinden we geen aankoop of opdracht terug. Wel is duidelijk dat er verschillende mensen aan geschilderd hebben.


Een van de werken is ondertussen volledig gerestaureerd. We hopen het nog dit jaar in onze kerk te kunnen hangen.

18:45 Gepost door G.U.Y. in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.