10-12-08

Alle wegen leiden naar Compostela

Op 10 december 2008 is in het parochieblad van Zelzate is alvast deze tekst gepubliceerd :


Alle wegen leiden naar Compostela

Pelgrims trekken vanuit heel Europa naar Santiago in het noorden van Spanje. Vanuit Zelzate zijn er mensen naar Santiago de Compostela gereisd. De enen hebben de Sint-Jacobsweg te voet afgelegd. Anderen hebben meer dan 2000 km gefietst om naar deze stad van werelderfgoed te komen. Nog anderen hebben er een reis met de toerbus van gemaakt.
De Camino is als Middeleeuwse bedevaartsroute is rijk aan cultureel erfgoed.


Op dinsdag 27 januari 2009 gaat in Zelzate een Santiago avond door.
In de avond zal een sprekerspanel de pelgrimstocht belichten.
De sprekers zullen vertellen hoe zij deze tocht beleefd hebben en wat ervan bij gebleven is.
De avond gaat door in de Kring, Kerkstraat, Zelzate, om 20 uur. Deuren open om 19u30.
Alle opbrengsten van de avond zijn bestemd voor projecten van OXFAM.

 

18:24 Gepost door G.U.Y. in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-12-08

Achterblijven, een drama ?

Peter Verlinden sprak in ZelzateDinsdagavond 25 november is Peter Verlinden op uitnodiging van het Davidsfonds in Zelzate. Meerdere leden en niet-leden zijn geïnteresseerd over wat zich in Congo afspeelt en komen die avond naar de Parochiale Kring. Aan de inschrijftafel liggen boeken die de spreker geschreven heeft. Er staat een groot projectiescherm op het podium. Er staat een beamer klaar, en een laptop. Er hangt links een landkaart van Congo.

Peter Verlinden is VRT-journalist, en heeft meerdere boeken over Congo gepubliceerd. In zijn spreekbeurt brengt hij een boek in de belangstelling: Achterblijven in Congo, een drama voor de Congolezen ?

Hij opent met een reportage die hij eind vorig jaar in een vluchtelingen kamp in Goma maakte. En dan gaat hij verder met verschillende getuigenissen van de Congolozen zelf. Hij brengt de herinneringen die als het ware een spiegelbeeld zijn van de herinneringen van de Belgen die 50 jaar geleden in Congo werkten.

Het blijft me bij dat de "Belgen" niet die kolonisatoren waren die met de zweep, met de chicotte de Congolezen tot hun slaaf maakten, maar die als een vader, of als een nonkel voor hen zorgden. De spreker toonde de enorme vlucht die de economische infrastructuur in de jaren 50 maakte. Een sprong voorwaarts die zich later in de 20ste eeuw niet meer herhaalde. Het blijft me ook bij dat de onafhankelijkheid de Congolezen niet gebracht heeft, wat ze ervan verwachten.

In het vragenuurtje na de eigenlijke presentatie wist Peter Verlinden nog vele van onze vragen te duiden en toe te lichten. De bedenkingen en opmerkingen van de mensen uit het publiek, die de situatie ginder goed kennen, verleenden aan de lezing nog meer diepgang.

Voor iemand als ik, die nooit in Congo geweest is, was dit een leerrijke avond. Iedereen die er was heeft een beter begrip gekregen van hoe het Congolese volk vandaag tegen ons aankijkt.


Verschenen in het parochieblad de 3 december 2008.
Foto uit de reeks van Marc Bracke.

12:45 Gepost door G.U.Y. in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, davidsfonds |  Facebook |