19-11-07

Davidsfonds en abdijbieren

Op 8 november 2007 richtte het Davidsfonds van Zelzate een avond in over abdijbieren. Mijn impressie verscheen in het parochieblad van 14 november.


DF Zelzate en Jef van den Steen Foto genomen door Marc BrackeTot ons cultureel erfgoed behoort zeker ook het bier. De Zelzaatse afdeling van het Davidsfonds nodigde een ter zake deskundige expert uit, een man die er veel van af weet, en het dan ook nog op een boeiende en onderhoudende manier weet te brengen. Die iemand is Jef van den Steen. Die man heeft verschillende boeken over bier geschreven. Goegel maar even op het wereldwijde web om de titels te kennen.

Hij zou het op die donderdagavond niet over de trappistbieren hebben, hoewel dat ook abdijbieren zijn. Nee zijn conference zou gaan over abdijbieren die niet in de abdij gebrouwen worden: zeg maar de Affligem, de Tongerloo, de Maredsous en zo meer.
Het bestuur had de zaal mooi aangekleed. Er was degustatie voorzien. Op de tafels stond de augustijn klaar en ook wat te knabbelen: abdijkaas en abdijbrood.

De spreker nam ons mee eerst naar Italië in de 5de eeuw, toen Benedictus de eerste abdij stichtte. Hij vertelde over de inzet van de abdijen om de heidenen die we toen waren, tot het christendom te bekeren. Hij vertelde hoe een keizer als Karel De Grote zijn macht gebruikte zodanig dat in de kloosters ook bier mocht gebrouwen worden. Hij vertelde hoe de maatschappij toen in klassen ingedeeld was en dat deze klassen in de abdij terugkwam. De spreker heeft heel wat onderzocht, is in de ruines, in de musea, in de archieven, en is in de nog bestaande abdijen geweest. Wat hij vertelt heeft hij niet van een ander, maar heeft hijzelf gezien. En hij kan het vertellen zodanig dat wij als publiek ook ineens in het verleden in die tijd begonnen leven. En het bleef natuurlijk niet in het ancien regime. Hij nam ons ook mee in de Franse revolutie en het gevolg ervan voor de abdijen, en dus ook voor de abdijbieren.
Hoe die man er in slaagt om aan de hand van een flesje geestrijk nat de geschiedenis opnieuw tot leven te brengen, dat kan ik niet nadoen

Dat was nu eens meer dan een lezing. Die avond was een waar evenement.

Ook wil nog even vermelden dat je de boeken van de bierkenner Jef van den Steen, via een van de bestuursleden van het Davidsfonds kan kopen.

10:38 Gepost door G.U.Y. in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, davidsfonds |  Facebook |

12-10-06

Verstaan my verlangste

2006_1007_F30_DF_ZuidAfrika0025Met de geheimzinnige zin “Die skoonste van al God se plekke” nodigde het Davidsfonds uit voor een bijeenkomst in de kring op zaterdag 7 oktober. Het gaat hier om een beeldrijke voordacht over Zuid-Afrika.

Terwijl wij in de herfst zitten, zit dat land aan de andere kant van de evenaar, aan de zuidelijke punt van Afrika in de lente. Het is een land met magnifieke landschappen, met natuurparken. De spreker, Jooris Van Hulle, is er vaak gebleven, en werkte samen met verschillende mensen van dat land. 

De avond begint al om 5 uur in de namiddag. Je kunt lid worden van het Davidsfonds door een lidkaart te kopen, maar je kan ook lid worden door een aantal boeken uit het boekenpakket te kopen. Om de keuze wat te begeleiden, legde het bestuur de boeken en de Cd’s ter inzage. Zo kan je meteen de bestelling plaatsen.

Iets na 8 uur, begint dan de literaire lezing. We zijn met een zestigtal aanwezigen, de spreker heeft de micro nodig om zich goed verstaanbaar te maken.

Na wat dia’s over de mooie natuur brengt hij ons meteen in de harde economische realiteit van dat land. Naast de townships zijn er ook de plakkerwijken. De illegale woonwijken bestaan uit minihuisjes van bij elkaar geplakte golfplaten en planken. De mensen zijn er ongeletterd, vinden geen werk, en leven van alles wat ze kunnen vinden. Wat een tegenstelling tot de rijke buurten! Een opgave voor de huidige regering is niet alleen de werkloosheid, maar ook de gezondheidszorg. Aids komt er veel voor, en is er moeilijk te bestrijden. Enerzijds omdat de geneesmiddelen zo duur zijn, dat een armer iemand ze niet kan betalen, anderzijds omdat de stamgenezers methoden aanwenden die net het tegenovergestelde effect hebben.

Het is een land met een mooie toekomst. Zuid Afrika heeft troeven: diamant, goud, natuur, toerisme.

De spreker is deskundig op het gebied van literatuur. Hij is leraar geweest en ook nog stafmedewerker op het kabinet van een minister. Hij neemt ons nu mee in de Afrikaanse literatuur. Het Afrikaans is er uit het Nederlands gegroeid. Er in zijn Zuid-Afrika elf officiële talen. Zoeloe is de meest gesproken taal, Xhosa volgt daarop. En het Afrikaans is er de derde taal. 6 miljoen mensen gebruiken het Afrikaans als huistaal. Het is een jonge taal met verrassende woorden: een milk shake noemt er schudmelk, een beauty case is er een optuttas. De zinsbouw en de grammatica zijn ook anders.

Nu komt het mooiste gedeelte van de avond. De spreker leest voor uit diverse gedichten. Laat mij vertellen dat hij samen met de Zuid-Afrikaanse schrijfster,Riana Scheepers,  de dichtbundel “Verstaan my verlangste” heeft samengesteld.

Na de voordracht worden 3 exemplaren van die bundel onder de aanwezigen verloot. En wie het niet won, kan die bundel natuurlijk kopen.

De voorzitter heeft ook de volgende aktiviteit van het fonds aangekondigd. Zaterdag  25 november wordt een filmavond. Noteer alvast in je agenda.

-----------------------------------------------------------------

De tekst is verschenen in Kerk en Leven van 11oktober 2006.
De foto heb ik geplukt uit de fotoreportage van Marc Bracke.
Klik hier

19:01 Gepost door G.U.Y. in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: davidsfonds, vreemde culturen |  Facebook |